Hur länge har du och din pojkvän varit tillsammans?
- Vi har varit tillsammans i 2 år och 2 månader nu i November. 

Var och hur bor ni?
- Just nu bor vi hemma hos Pontus mamma. Där vi bor på "källar våningen". Vi renoverade källaren i somras och här nere hos oss finns 4 rum och toalett dock använder vi bara 3 utav rummen.

Hur försörjer ni er?
- Vi försöjer oss med hjälp av föräldrapenningen, Alexanders barnbirdag, Pontus studiebidrag men även dom pengarna jag tjänar in. Kan även berätta att vi betalar allt förutom maten till oss själva. Den betalar våra föräldrar med underhållsbidraget som dom får för oss och då är bara den riktiga maten inräknad. Vill vi ha något extra så som godis, läsk eller så så får vi betala detta själva. Vi kommer även betala för TV kanalerna som ska installeras här nere hos oss. 

Hur är din framtidsplan ang. skolan?
- Att gå gymnasiumet har varit väldigt viktig för mig hela tiden så i somras när jag fick reda på att jag kom in på det gymnasiumet jag valt så tog jag kontakt med skolan och förklarade läget och då kom vi fram till att dom håller min plats tills hösten 2012 så jag slipper söka om nästa år. Ett tag var vi inne på att plugga första året på distans men eftersom jag var beräknad i samband med skolstarten så kom vi fram till att det nog blev bäst såhär eftersom jag nu har en väldigt liten bebis nu och då blir det ju jobbigare och dom och även jag ansåg att det var bättre att jag skulle fokusera på mammarollen och komma in i det och det håller jag med om. Jag vill kunna ge 110 % på det nästa år istället än att göra det halvdant nu. Så hösten 2012 har jag en plats som väntar på mig och det känns skönt, det ger mig en liten knuff att faktiskt börja och inte skjuta upp det som jag lätt tror man gör när man gör något slags av uppehåll. 

Hur länge ska du vara föräldraledig?
-Jag ska vara föräldraledig fram tills dess att jag börjar skolan nästa höst.

Hur stort bor ni?
-Ja, exakta kvadratmetrarna vet jag inte men det är tillräckligt för oss iallafall och som jag nämnde ovan så är det 3 av 4 rum vi använder. 

Tänkte fråga dig om du nångång har tänkt att du skulle ha väntat med att skaffa barn t ex tills du gått ut gymnasiet, ha lägenhet osv.
-Det har jag nog tänkt väldigt ofta. Allt skulle vara så mycket lättare då. Men samtidigt hade jag väntat så hade jag ju inte haft just Alexander. Men ja, jag tänker ibland på att det skulle varit bättre att vänta och det är väl självklart att det skulle varit men nu är det som det är och vi försöker att göra det bästa av situationen och vi kämpar på. 

Även fast du älskar din lille så mycket, men är det nått du skulle stå upp för och stötta andra unga tjejer att planera barn vid 14-16 års åldern?
-Jag skulle nog aldrig kunna stötta någon som är så ung när det gäller att planera ett barn så tidigt däremot kan jag sötta någon som blivit det och sedan valt att behålla dock skulle jag, precis som alla andra råda till att vänta tills man har bättre förutsättningar. Men händer det så händer det och då får man ta konsekvenserna av det men att planera ett barn så ungt, att verkligen medvetet försöka tycker jag är dumt.
Bestämde du och din pojkvän er direkt för att behålla barnet?
Man kan väl säga såhär, det slutade med att vi inte hade något val men vi har båda sagt att vi hade behållt oavsett. 

Hur gör du för att hålla styrkan uppe som ung mamma? Med tanke på att det finns alldeles för många som har fördomar mot att vara så ung när man skaffar barn.
-Fördomar finns det mot allt, och ja speciellt mot unga som väljer att behålla ett barn dock har jag aldrig direkt stött på dessa fördomar men jag vet självklart att dom finns och om jag skulle stötta på dom så är det inget jag skulle ta åt mig av. Jag har gått igenom väldigt mycket under mina nu 16 år och har på vägen lärt mig att inte längre ta åt mig. Jag är stolt över mitt val, min son, mitt liv och dom som betyder något vet jag stöttar mig så därför har jag ingen anledning att ta åt mig av det och det borde ingen göra! Man borde vara stolt över den man är och är man inte det så borde man göra något åt det. Alla gör misstag och ingen är perfekt men det gäller att stå på sig och inte ta någon skit.

Vill du jobba som fotograf i framtiden eller är foto bara något du tycker är kul när du har tid för det?
-Hmm.. hade jag fått välja helt själv så hade jag nog gärna velat jobba med det iallafall på något sätt. Kanske inte just som fotograf men iallafall något inom media. Med visst hade det varit super kul att kunna jobba med det, men det är en hård bransch coh det finns jätte många unga killar och tjejer som vill bli det. Men jag vill iallafall inte sluta med det. Även om det bara är för mig personligen. 

Ammar du inte Alexander ? Isf varför ammar du han ej?
-Jag har nyss slutat amma Alexander helt.
När jag blev gravid och under hela graviditeten så var jag stensäker på att amma skulle jag göra så länge det bara gick för det är ju hur praktiskt och billigt som helst och sen kom han. I början hade han jätte svårt att få tag men fick tillslut kläm på det och då åkte jag på bröststockning och så och blev jättesjuk men jag gav inte upp vi fortsatte och tillslut kom det igång jättebra men han hade hela tiden svårt att ta det högra bröstet så tillslut sinade mjölken där och jag fick olika läkemedel för att det skulle komma igång men det ville sig inte, jag försökte pumpa för att få igång det men det ville sig inte och tillslut blev det hela ingen mysig sak längre utan ett tvång och jag mådde väldigt dåligt över det och då började det även sina i det andra bröstet så Alexander fick inte i sig det han ville så då bestämde vi oss för att sluta helt och gå över till ersättning och jag saknar det ibland för det är verkligen en super bra sak men ibland blir det som det blir. Men med nästa barn så är vi på det igen! ;)

Vad ska du söka till för gymnasium när din mamma ledighet är slut?
-Jag har redan sökt och kommit in på ett gymnasium. Samhälle, media,reklam och informationer tror jag det var. Med andra ord ett lite bredare samhälle-media program. 

Har du nåt roligt minne från förlossningen? 
-Oj, vad svårt. Jag tycker alltihopa var roligt speciellt lustgasen men det som var roligast var nog att jag kände mig som en astrounat i rymden. För när man andas in själva lustgasen så låter det som när man ser astrounater andas i rymden och jag blev väldigt ledsen när dom stängde av själva utsuget för då lät det ingenting, haha. :)

Visste du att Alexander va en pojke eller fick du inte reda på könet av bm?
-Japp, det visste vi. Både jag och Pontus trodde att det var en kille och RUL fick vi tydligt se att det var det. 

Vad är annorlunda nu efter du fått alexander och hur det var förr ?
- Det mesta är ju annorlunda. Vardagen ser annorlunda ut, man har så mycket mer ansvar, man har någon annan att sätta före sig själv, det krävs lite mer planering om man ska iväg och så. Så ja, det mesta ser ju annorlunda ut. Sen träffar man inte kompisar på samma sätt längre hellre och man gör nu andra grejer när man väl umgås. Men att vardagen förädrats är inget jag sörjer över. :)

Hur tänker ni uppfostra alexander ? hur är rutiner osvosv nu ? :)

- Vi tänker uppfostra Alexander på så sätt så att han lär sig rätt och fel, lär sig stå för vad han gör men även vill jag att han ska ha samma uppfatting som jag själv har som jag fått av min pappa. Att tänka på alla människor och att inte gå och må dåligt för något som man ändå inte kan ändra på. Att försöka göra det bästa av situationen och att man kan genomföra allt man bara vill. Men vi tar en dag i taget, det viktigaste känner jag är att han lär sig att vara sympatisk, snäll och förstå när han gör fel.

Rutinerna är som dom är än så länge, ingen dag är ju den andra lik. Än så länge så har vi väldigt bra sovrutiner om nätterna men om dagarna är det lek, bus, mat och sömn efter vad Alexander själv vill då han fortfarande är så liten.

Vad har du för kamera?
-Jag har en Nikon D3100.

Vad har du för objektiv till din kamera?
-Än så länge har jag bara standrad objektivet (det objektivet man får med när man köper kameran) men kommer inom kort satsa på ett 50mm 1,4!

Vad tänkte/kände du när du fick veta att du var gravid med Alexander?
- Jag minns faktiskt inte vad jag kände. Jag var nog mest chockad, ledsen och rädd.

Hur reagerade dina och din pojkväns föräldrar?
- Dom tog det bra under omständigheterna. Både mina föräldrar och Pontus föräldrar var väldigt unga när dom fick sitt första barn så dom var oroliga för dom vet hur tufft det blev. Så dom berätta hur tufft det kommer bli men sa också att det till 110% är vårt val och att dom stöttar oss. Så dom tog det väldigt bra. Min pappa skrattade först när jag äntligen fick ur mig det eftersom jag var så ledsen och rädd när jag skulle berätta. Så dom tog det bra.

Hur reagerade dina syskon när du berättade?
- Min lillasyster tog det bra och blev glad iallafall så uppfattade jag det. Min storebror var det jätte läsktiga att berätta för att han just är min stora, beskyddande bror men han tog det bra han stöttar oss åp sitt viss och han var nog till en början väldigt orolig och lite si så där till det hela men nu tror jag allt han bara tycker det är roligt. :)

Jag tror detta var alla frågor, kan ha glömt någon men då är det bara att säga till så fyller jag på. :)


Kommentarer
Madde

Hehe ja visst är det. :P

Jag och sonen vi kan allt haha. ;)



Vad snällt av dig att fråga, jag har dock en kompis som gör min design men nu är det fullt upp för henne i ett projekt till min blogg ändå. :P

Kanske senare. :)



Kram.

Sanna

härlig blogg =)

seperti

Svar: Ja, visst är den!! =) Tack för din kommentar

Amanda

Händer ikväll? :D kram

Elina mamma till Nellie

Hej! Du det är inte jag som har tigit bilderna på min blogg det är en kompis :)



elinaadele.blogg.se

elina

Jag fortsätter och svara här :D Min blogg är typ bara två månader gammal men när jag tröttnar kan jag ju säga till kan du ordna en ny :)

Hon som tagit bilderna är http://fridafotar.blogg.se/

Emma - mamma till Lovisa

Kul att läsa en liten "sammanfattning" så här när man hittat hit för första gången :) Starkt att vara mamma och 16 år!


Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Webbadress:


Kom ihåg mig?
Trackback